“Apple is geen merk, Apple is een kerk”

Concepten en spoken word. Daar ging het vandaag over bij het gastcollege van schrijvenaar en sprekenaar Derek Otte. Een goed verhaal is tegenwoordig belangrijker dan het product dat je verkoopt. En alles moet kloppen. Het wordt bijna een nieuwe filosofie, een lifestyle, een geloof. Vandaar de passende quote uit de biografie van Steve Jobs: Apple is geen merk, Apple is een kerk.

Een goed concept dat stevig staat bevat een aantal kernelementen: een passende naam, je bedrijfsgeschiedenis, het gevoel dat je op wilt roepen, geloofwaardigheid – of authenticiteit en een duidelijk verhaal dat past bij je concept. Maar dat verhaal, hoe maak je nu dat dat beklijft?

-       Het is allereerst belangrijk om aan te haken bij de actualiteit en je verhaal dus relevant te maken. Kies bijvoorbeeld een moment om het te lanceren waar het bij past. Zoals het filmpje over Rotterdam (link) dat gelanceerd werd vlak voor dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Perfect op tijd om het bombardement op Rotterdam (14 mei) mee te herdenken.
-       Wees ook origineel en creatief. Kies bijvoorbeeld een vernieuwende invalshoek.
-       Maak je verhaal exclusief (alleen jij hebt dit verhaal) en toegankelijk voor iedereen.
-       Kies een interessant vertellersperspectief. Zo schreef Herman Koch een verhaal over Hollandse Nieuwe vanuit het perspectief van de haring zelf!
-       Kijk ook of je je verhaal in verschillende vormen kunt presenteren. Een film, een Facebookpost, een Instagrambericht én een poster bijvoorbeeld.  

Informatie en inspiratie waar onze PR bureaus vast veel aan gaan hebben voor hun corporate stories. We gaan vast veel van Dereks adviezen terugzien tijdens de bureaupresentaties komende donderdag!