Voorbereiden, voorbereiden en ... nogmaals voorbereiden!

De plaszak van de NS, de monstertruck in Haaksbergen of Alberto Stegeman in de rechtbank. Wat is de overeenkomst? Nu, dat er binnen de korste keren een journalist bij je op de stoep staat om je het hemd van je lijf te vragen. En dat is dan toch even slikken. Want was zeg je dan? Of – net zo belangrijk – wat zeg je juist niet!

Tijd dus voor een mediatraining. Want als PR-professional komt het vroeg of laat voor dat je vol in de schijnwerpers staat om namens je organisatie een statement af te leggen. Of je adviseert je directeur of CEO hoe hij of zij het moet doen. Om de studenten kennis te laten maken maken met de fijne kneepjes van het vak heeft  Carl Mureau, freelance journalist en tekstschrijver, acht mooie cases in elkaar gezet. Er gaat dus weer geoefend worden!

Maar voordat we de ins and outs doornemen, graag aandacht voor het volgende. Volgens Carl wordt een journalist veel te veel als een vijand gezien. Iemand die knaagt aan de reputatie van een organisatie en triomfantelijk de vlag uithangt als er iets negatiefs te melden is. Een verkeerd beeld volgens Carl. “Wat ons journalisten drijft, is het achterhalen van de waarheid. Vanuit een maatschappelijk belang willen we de feiten checken. En ja, heb je iets te verbergen, dan wordt het natuurlijk wel lastig.”

Dan de cases. Eén ding werd tijdens de mediatraining van Carl Mureau in ieder geval wel heel erg duidelijk. Alles staat of valt bij een goede voorbereiding. Het is - heel spreekwoordelijk – nog steeds ‘het halve werk’. Maar ook aandacht voor wat specifiekere learnings. We zetten ze even op een rij. :

1.     Neem zelf het initiatief. Zorg dat je zelf een goede boodschap in je hoofd en laat die ook horen tijdens het interview. Liefst meerdere malen.

2.     Wees creatief. Zorg dat je die boodschap pakkend brengt. Dat je deze vertaalt naar het grote publiek. Grote kans dat die verder wordt opgepakt.

3.     Bedenk ook welke vragen de journalist zou kunnen stellen. Sommige vragen zijn echt heel voor de hand liggend. Heb je daar dan geen antwoord op, dan ga je alsnog onderuit. Ook al ging de rest van het interview uitstekend!

4.     Laat je niet verleiden door uitspraken waar je achteraf spijt van krijgt. Sommige vragen, zoals een schuldvraag, mag je best parkeren. Je hoeft niet op iedere vraag een antwoord te hebben.

Tenslotte: zorg dat je integer bent en handelt. In de journalistiek draait het ook om mensenwerk, om vertrouwen. Als dat eenmaal is geschonden, wordt het uitermate lastig om nog een goede relatie met de pers op te bouwen.