Inspired by... #Fitgirlcode!

#Fitgirlcode is booming. Dit jonge ‘fit lifestyle’ platform bestaat pas anderhalf jaar, maar heeft het nu al dik voor elkaar! 100.000 volgers op Instagram, een goed gelezen Engelstalige én Nederlandstalige website, #fitgirlcode kleding en zelfs een E-book dat eraan komt. Waar komt dit plotselinge succes vandaan? Hoe bouw je zo’n platform op? En hoe verdien je eigenlijk je geld met content? Op al deze vragen – en meer – gaf party fitgirl Anna ons antwoord. En als klap op de vuurpijl valt er een baan te verdienen voor de beste blogger van onze klas.

Het succes van #Fitgirlcode was een enorme verrassing voor oprichtster Aranka. Om haar sportkledingmerk te promoten startte ze met een #Fitgirlcode Instagram account. Binnen een maand had ze 10.000 volgers en bleek dat het grootser zou worden dan een promotiekanaaltje. Er volgde een Engelstalige online community en later ook een Nederlandse. Anna: "Het succes was een verrassing, maar we zijn daarna wel direct heel goed na gaan denken over onze strategie. Alles wat we doen, leggen we langs een meetlat. Het belangrijkste is onze missie: vrouwen stimuleren en inspireren om de fitste versie van zichzelf te worden. Bezoekersaantallen zijn heel erg belangrijk. We luisteren dan ook heel goed naar onze community. Daarnaast hebben we vaste formats en rubrieken, proberen we geregeld iets uit (trial & error) en nemen we ons zelf vooral niet té serieus."

"Als je als community succesvol wilt worden is Google heel erg belangrijk. En Google kijkt alleen naar de achterkant van de site. Die móet dus SEO proof zijn," zegt Anna. Ze heeft hele concrete tips: "Zorg voor originele content, copycats worden geweerd. Ieder artikel moet daarnaast minimaal 300 woorden lang zijn. Ook linken naar andere content op de website doet het erg goed. En het kiezen van een duidelijk focus keyword, dat je in ieder geval in de kop en in de body terug laat komen." Daarnaast biedt Google ‘Google analytics’ aan. Heel erg belangrijk! Daarmee weet je precies welke artikelen het goed doen en welke niet. Bovendien levert het een schat aan informatie over je bezoekers op.”

Het is als online contentdriven platform niet eenvoudig een (goed belegde) boterham te verdienen. Anna: “Je krijgt geld binnen via adverteerders, maar er is een dunne lijn tussen de adverteerder promoten en toch nog je eigen mening geven. Je kunt niet supernegatief zijn. Je wordt immers betaald. Wel moet je altijd eerlijk en authentiek blijven en laten weten welke content sponsored is. Naast sponsored content werken we met affiliate marketing. We plaatsen links naar producten van partners waar - als een click vanuit onze site leidt tot een aankoop - een deel van de verkoopomzet krijgen.”

Anna besluit haar superconcrete en inspirerende college met een kleine opdracht. De studenten die dat willen mogen binnen een maand een blog schrijven voor #Fitgirlcode. De beste drie worden op de website geplaatst en de schrijver van de allerbeste blog mag op sollicitatiegesprek komen! Gewoon even een prachtige kans op een baan voor onze studenten! Bedankt #Fitgirlcode!