Het belang van eigenbelang bij lobbyen

Maandag 16 november, een frisse (letterlijk frisse) start van een nieuw blok binnen de minor PR. Deze maand staat volledig in het teken van Public Affairs, publieke arena’s, stakeholders en lobby’s. Ook dit jaar verzorgt Frans van Drimmelen, mede-eigenaar van Dröge en Van Drimmelen, de inhoudelijke aftrap van dit blok. Van Drimmelen houdt zich dagelijks bezig met de corporate communicatie en public affairs van grote organisaties en overheden én hun verhoudingen met de politiek. In een uur geeft hij een aantal zeer bruikbare learnings over de beoefening van het vak en het uitzetten van een lobby. Wij zetten de belangrijkste inzichten uit het gastcollege op een rij. 

“Het vertegenwoordigen van eigenbelang”
Niets meer en niets minder. Dit is wat lobbyen is. Bij een lobby probeer je de meningsvorming en besluitvorming ten gunste van de eigen organisatie te beïnvloeden. Een voorwaarde is dat je precies weet bij welke politieke speler je moet zijn en vooral: op welk moment. Om dit te weten is een gedegen vooronderzoek een must, net als monitoren wat er al is gezegd, besproken en besloten over jouw lobby-onderwerp.

Het belang van een krachtenveldanalyse
Nadat je je lobbydoel scherp hebt geformuleerd is het zaak een stakeholderanalyse te doen en aansluitend een krachtenveldanalyse, waarbij je het politieke landschap uitstekend in kaart brengt. Het allerbelangrijkst is dat de belangen van elke partij en persoon worden genoteerd, inclusief de invloed die eenieder heeft op de besluitvorming rondom jouw lobby-onderwerp. Dit alles om op het juiste moment de juiste persoon te benaderen voor jouw lobby.

Dialoog is key
Wanneer je zo’n momentum hebt ingepland, ga je onderzoeken op welke manier je de persoon gaat benaderen. Persoonlijk contact werkt volgens Van Drimmelen nog steeds het best. Geen mail, maar een echte brief. Geen Twitter, maar Nieuwspoort. De dialoog aangaan is belangrijk. Luister naar wat de persoon in kwestie zegt, reageer daarop en respecteer bovenal wat de ander zegt.

Van Drimmelen sluit af met drie karakteristieken van een goede lobbyist. Een lobbyist:
- Heeft gevoel voor politieke verhoudingen;
- Is goed in staat tot netwerken (ja, daar hoort soms ook een biertje bij)

Heeft het spel tussen geven en nemen goed onder de knie

Het gastcollege van Van Drimmelen geeft de bureaus de perfecte learnings om mee te nemen in het creëren van een PA-plan voor InnovatieBanen.