Minder is meer

“Een infographic is een samenvatting van een samenvatting," trapt Ray Meur zijn gastcollege af over deze handige overzichtelijke informatieplaatjes. Het is een vorm van datavisualisatie waarmee je (te) veel tekst eenvoudig kunt weergeven. En in deze tijd van een enorme informatieoverload en toenemende wens om in beelden te communiceren een prachtig middel om in te zetten.

De voordelen zijn duidelijk: informatie is snel over te brengen, een infographic heeft een hogere attentiewaarde dan een lap tekst én is bovendien online goed deelbaar. Daarom worden infographics al gebruikt voor onder meer jaarverslagen, onderzoeken, begrotingen, nieuwe producten en wist-je-datjes.

Maar hoe start je nu met het maken van een goede infographic? Je stelt allereerst vast waar de infographic op geplaatst wordt. Moet hij geschikt zijn voor mobiel gebruik? Dat heeft natuurlijk invloed op de hoeveelheid tekst die gebruikt kan worden. Verder bepaal je natuurlijk functie (wat is het doel) en doelgroep. Maar het allerbelangrijkst is misschien nog wel goed na te denken over een leuke verrassende invalshoek. Zo is informatie over hoe hoog de Euromast is misschien niet zo interessant, maar een antwoord op de vraag ‘hoeveel blikken verf heb je nodig om de mast te schilderen’ heeft waarschijnlijk nog bijna niemand. Zo’n invalshoek bepaalt of mensen je infographic wel of of niet bekijken. Wees daar dus zeer kritisch over!