Gedragsverandering, hoe dan?!

Het was voor de laatste keer dit schooljaar zo ver: de studenten van de minor PR gaven studentcolleges. Deze keer ging het over het boek The Tipping Point van Malcolm Gladwell. Een boek dat beschrijft hoe en waarom sommige gebeurtenissen opeens ‘larger than life’ worden en zich als een lopend vuurtje gaan verspreiden.
 
De eerste manier om razendsnel aan populariteit te winnen wordt The Law of the Few genoemd. Kortgezegd zijn het altijd maar een handjevol mensen die een rage of epidemie ontketenen. Dit zijn Connectors (mensen met een super groot netwerk), Mavens (kennisdelers die anderen willen helpen juiste beslissingen te nemen) en Salesmen (verkopers die erg overtuigend zijn). Een voorbeeld: de schoenen Hush Puppies waren al jaren niet populair meer, tot een klein groepje hippe mensen uit Manhattan ermee gespot werden. Dat werd gezien door een aantal celebrities en de schoenen waren van het ene op het andere moment niet meer aan te slepen.
 
Een tweede manier om een explosie te bewerkstelligen is via stickyness. Als een idee of bijvoorbeeld marketingcampagne anders is dan anders blijft het soms ‘plakken’. Mensen onthouden het. Voorwaarde is dat het voldoet aan de SUCCES formule: Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional en Stories. Een voorbeeld van een heel sticky iets is Sesamstraat: een pionier in educatieve televisie die ook entertaining is. Veel televisieformats die later werden ontwikkeld voor kinderen hebben dezelfde elementen als Sesamstraat.

De laatste manier om sterke gedragsbeïnvloeding te creeëren is door The Power of Context. Onze omgeving heeft veel meer invloed dan je zou denken. Dit is in meerdere studies aangetoond, vooral op het gebied van veiligheid. Zo was er in de jaren '80 veel criminaliteit in New York, vooral in de metro. Op het moment dat de metro's graffitivrij werken gemaakt en na iedere rit graffitivrij werden gehouden, bleek dat door de verbeterde nette omgeving waarin mensen reisden mensen de metro's netjes hielden. En de criminaliteit verminderde zienderogen. Kleine aanpassingen hebben al een groots effect. 

Auteur: Aniek van Heck