Verantwoorde Jeans volgens G-STAR

De feestdagen zijn achter de rug, een fris nieuw jaar ligt voor ons en de sale is in volle gang. Meterslange rekken showen ons de laatste collecties tegen gereduceerd tarief. Fijn om wat mooie items op de kop te tikken voor een grijpstuiver, maar toch stellen we onszelf steeds vaker vragen. Heb ik het nu écht nodig? Kan ik niet beter investeren in een duurzaam maar duurder item, waarmee ik jaren vooruit kan? 

Er is heden ten dage veel te doen om de termen fast fashion en slow fashion. De kledingmarkt speelt aan de ene kant in op de prangende vraag van consumenten naar snel wisselende, up to date collecties. Maar aan de andere kant vraagt de consument eveneens om de verduurzaming van het productieproces en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de makers. Maaike Kokke, mede-verantwoordelijk voor de Corporate Responsibility bij G-STAR, houdt zich dagelijks bezig met het verduurzamen van de impact die het kledingmerk heeft op people en planet. 

G-STAR is een Nederlands merk dat zich onderscheidt van andere jeansmerken door zich in alles te focussen op de toekomst. Create Denim for the Future, luidt de visie. Met Future Thinking gaan constant innoveren en zelf trends ontwikkelen gepaard. Zo ook op het gebied van Corporate Responsibility (CR). In het gastcollege vertelt Kokke dat het CR-beleid van G-STAR berust op vier pijlers, te weten: ketenverantwoordelijkheid, het product, het eigen gedrag van medewerkers en community involvement. Transparantie over het productieproces en de herkomst van producten zijn hierbij heel belangrijk. G-STAR heeft dit letterlijk in kaart gebracht door een Manufacturing Map toe te voegen aan de website. Zo kun je exact zien waar jouw nieuwe jeans is vervaardigd. 

Een belangrijke schakel is hoe het CR-beleid van G-STAR onder de aandacht kan worden gebracht bij consumenten? Kokke vertelt dat in de marketingcommunicatie de nadruk ligt op denim en innovation. G-STAR laat zien hoe zij op vernieuwende wijze hun productieproces en de producten verduurzamen. Het grootste en meest recente voorbeeld betreft hier de lijn RAW For The Oceans, waarbij garen zijn gecreëerd op basis van plastic afval uit de oceanen. Mede-eigenaar Pharrell Williams zal ongetwijfeld (zowel letterlijk als figuurlijk) óók een duit in het zakje hebben gedaan voor wat betreft het succes van deze campagne. 

Tekst: Kim Stolk