And… Action!

Tijd voor actie vandaag. De Afrikaanderwijk wordt voor de innovatieopdracht in beeld gebracht met filmpjes van één tot drie minuten van acht verschillende organisaties in de wijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zon film maken? Wat zijn de dos en donts? Expert Manon de Vries nam ons mee in de wondere wereld van films produceren.

 

Allereerst legt ze alles uit over licht, geluid, camerastandpunten, enzovoorts. Er komen nuttige tips voorbij als houd de camera altijd horizontaal, anders is het materiaal niet bruikbaar en gebruik nooit een filter (zwart-wit, sepia, enzovoorts) tijdens het filmen. Je kunt hem altijd achteraf toevoegen, maar nooit meer verwijderen als je mét filter gefilmd hebt. Ook laat ze voorbeelden zien van leuke invalshoeken. Bijvoorbeeld het filmpje van Casey Neistat voor Nike. De opdracht was de stappenteller te laten zien met het motto ‘make it count’. Casey heeft daar een geheel eigen interpretatie aan gegeven.

 

We gaan aan de slag. De studenten krijgen de opdracht om een minifilm te maken bestaande uit vijf stilstaande beelden (fotos). Om ze op weg te helpen krijgen ze een voorwerp en een emotie mee.

 

Ongeveer anderhalf uur later laten ze de resultaten zien. Wat direct opvalt, is dat je gezichten nodig hebt om emotie over te brengen. Voorwerpen alleen doen te weinig. Verder bleek dat de beste resultaten worden bereikt door variatie in beeld (camerastandpunten, close-up of wide shots) en duidelijk je onderwerp uitlichten. Een zeer geslaagd voorbeeld is een door de studenten gemaakte minifilm over het bad eendje dat bang was voor water (zie hieronder). Op naar bewegende beelden!

Auteur: Aniek van Heck