Zo is het spel, zo zijn de regels

De afgelopen anderhalve week hebben onze communicatieadviseurs in opleiding zich gebogen over een flink ingewikkelde Public Affairs case over persoonsgebonden budget. Om ze op weg te helpen hadden ze al informatie gekregen over het vak Public Affairs en hoe de overheid werkt, maar het blijft een hele kluif om alles goed te begrijpen. Om het nog helderder te maken, bezochten we daarom dinsdag de Tweede Kamer.

Op het programma stond een rondleiding, een gesprek met Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) en meekijken met het vragenuurtje in de plenaire zaal. Door zelf rond te lopen op dé plek waar politiek bedreven wordt, werd veel duidelijker en concreter hoe het hele speelveld van Public Affairs in elkaar steekt.

Michel Rog wist bovendien heel concreet te vertellen wat hij als Kamerlid allemaal heeft bereikt. Bijvoorbeeld dat er een pilot komt waarbij scholen zelf, zonder ‘last’ te hebben van de onderwijsinspectie het onderwijs zelf optimaal in te richten. Of het afschaffen van de kleutertoets, de CITO voor vier- en vijfjarigen.

Uitsmijter van de dag was het live zien van Tweede Kamerleden in actie in de plenaire zaal, waar het er nog verhit aan toe ging toen een PvdD Kamerlid probeerde een motie te verdedigen tijdens haar stemverklaring. Na een flinke tik op de vingers moest ze haar betoog afbreken... Tsja... Zo is het spel, zo zijn de regels!