Platendraaier.nl – hoe muziek en storytelling hand in hand gaan

Dat de studenten die de minor PR Creating Stories volgen gemotiveerd en hardwerkend zijn, dat bewijzen de websites van de communicatiebureaus al die ze recent hebben opgericht. Maar sommige studenten doen naast hun studie nog iets bijzonders. Bijvoorbeeld Hugo van den Bos. Hij heeft de website platendraaier.nl. Een website waar hij schrijft over muziek: van geweldige concerten tot de verhalen achter de liedjes. Storytelling pur sang dus. Tijd om eens aan hem te vragen hoe of wat.

Je volgt de minor Storytelling. Wat heeft dat te maken met je liefde voor muziek?
Elk album vormt een uniek verhaal dat met de nummers wordt verteld. Vaak vormen de songs een geheel. Door het volgen van de minor Pr Storytelling kan ik nog beter het verhaal van een plaat en artiesten vertellen. Hierdoor hoop ik met de combinatie van online en offline media, blogberichten en informatie de website naar een hoger niveau te tillen.

Wat zijn de mooiste verhalen die je vanuit de muziek kent? En waar gaan ze over?
Ik denk dat het mooiste aan muziek is dat ieder album uniek is in zijn soort. Elke persoon verbindt zich op een bepaalde manier met een album. Het kan emoties oproepen, je uit de sleur halen, je laten weg dobberen in een andere wereld of uit volle borst laten meezingen. Al eeuwen lang komen er verhalen voort uit de muziek die door elke artiest op een andere manier verteld worden. Veel mooie muziekverhalen worden verteld in verschillende documentaires die prachtig in beeld brengen hoe artiesten hun succes hebben opgebouwd. Voor een persoonlijk verhaal verwijs ik je door naar mijn vertellersverhaal over Neil Young.

Hoe ben je zo tot een website over vinyl gekomen?
In 2010 ben ik op kamers gaan wonen in Rotterdam samen met mijn neef uit Den Haag. We zijn allebei grote muziekliefhebbers en opgegroeid in gezinnen waar veel muziek werd gedraaid. Bij het bezoeken van winkeltjes in de buurt kwamen we een aantal platen tegen. We waren allebei enthousiast over de grote en mooie hoezen en kochten er een paar van wat artiesten die we kenden. Al snel hierna begonnen we meer en meer platen te kopen van vele artiesten. We hadden nog een wand leeg in onze huiskamer en daar hingen we onze favoriete platen op. Een jaar later, in oktober 2011, besloot ik dat informatie over platenbeurzen, winkels en hoezen maar eens samen gebundeld moest worden op één overzichtelijke site die steeds uitgebreider werd. Zo begon ik in 2013 steeds meer concerten te bezoeken en startte daarom een blog op de website met concertverslagen. Later begon ik ook met het schrijven van albumrecensies, toplijsten en berichten over platenzaken in verschillende steden. Vanaf dit jaar wordt de site steeds bekender en populairder. Daardoor kon ik op verschillende festivals aanwezig zijn om verslagen te schrijven en foto’s te maken. Op dit moment ben ik wekelijks actief met het schrijven van blogberichten en het onderhouden van social media kanalen en klantrelaties.

Wat is je favoriete plaat en waarom?
Mijn favoriete album op dit moment is The Dark Side of the Moon van Pink Floyd. Het album is een mijlpaal in de ontwikkeling van de symfonische en progressieve rock en het gebruik daarbij van synthesizers. De diepwerkende sound is indringend en er valt elke keer weer wat nieuws te ontdekken. Je maakt op het album een reis door de tijd met de nodige conflicten en problemen. In de afgelopen decennia zijn er daarnaast vele bijzondere platenhoezen verschenen. Meer informatie hierover vind je op platendraaier.nl.

Waarom moet iedereen even een kijkje nemen op platendraaier.nl?
Op platendraaier vind je niet alleen alle informatie over beurzen, platenzaken en vinyl maar ook een blog met altijd weer verrassende berichten. Je blijft op de hoogte over de laatste pareltjes uit de muziek en de klassiekers die een luisterbeurt waard zijn.