EC=MC

"Every Company Is a Media Company." (Foremski)

Red Bull doet het al jaren, het Scandinavische modemerk Acne heeft het eveneens in de smiezen. Ze zijn voorlopers als we het hebben over merken die zich ervan bewust zijn dat ze niet enkel een commercieel productiebedrijf zijn, maar óók een mediabedrijf. A Media Company, die via allerlei kanalen een verhaal deelt met de target audience, content creëert, uitgeeft én publiceert. Content, waarbij de eigen producten niet eens centraal staan. Nee, het is het verhaal dat centraal staat. Een verhaal met een thema en onderwerpen, die een rol spelen in de levens van de doelgroep. Maar hoe doe je dat, een mediabedrijf worden? Hoe vertel je een krachtig en authentiek verhaal via verschillende kanalen en hoe kun je daarmee van meerwaarde zijn voor de target audience? 

In het tweede onderdeel van de minor PR Creating Stories staat de beantwoording van bovenstaande vraag centraal. Het ontwikkelen van een contentstrategie speelt hierin de hoofdrol en is cruciaal in de communicatie met de target audience en andere stakeholders. In een contentstrategie wordt strategisch bepaald welk verhaal wordt verteld, hoe dit wordt vertaald naar concrete content en wat de verhaaldragers (de content base en andere mediakanalen) zijn om het verhaal te vertellen.


Week 1 - Over de sweet spot, de target audience & Spaces Hofplein

In deze eerste week worden de eerste stappen van het Content Inc.-model toegelicht. Dit model van Pulizzi (2015) vormt de leidraad van het tweede blok binnen de minor PR. De sweet spot van een organisatie wordt uitgelegd en er wordt een flink aantal onderzoeksmethoden aangedragen om de pijnpunten van de target audience in kaart te brengen. Ook is er een kennismaking met de opdrachtgever, bij de opdrachtgever. Deze periode gaan de studenten aan de slag met het ontwikkelen van een contentstrategie voor Spaces Hofplein, om de Rotterdamse ondernemer warm te laten lopen om te huren bij deze hip & happening coworking space. Daarnaast is er op donderdag een heuse research workshop, waarbij de studenten onderzoek doen naar een brand related hashtag op Instagram. Beste heftige materie! De conclusies zullen besproken worden in de masterclasses, die in de vierde week van dit blok zullen plaatsvinden.


Week 2 - Think Like A Publisher

Think Like A Publisher

Als je de eerste stappen van het model hebt doorlopen en je de eerste strategische uitgangspunten voor je content hebt bepaald wordt één plaats geselecteerd waar alle content van een organisatie te vinden is. Als deze base is ontwikkeld, moet concreet content worden gecreëerd die de target audience boeit en bindt. Maar hoe doe je dat? Hier komt de gedachte Think Like A Publisher om de hoek kijken en worden studenten deze week geïnspireerd door een tof, commercieel voorbeeld als het om creatieve contentcreatie gaat, namelijk: H&M. Social Media Manager Kirsten Gorter vertelt hoe zij online content creëert voor de Nederlandse markt en hoe zij werkt met influencers, ook zoiets. Op donderdag hebben we een heuse Pressure Cooker van het NPO-programma Blauw Bloed, waarbij aandacht wordt besteed aan gesproken content. De studenten gaan antwoord geven op de vraag: hoe kan het Koninklijk Huis van betekenis blijven? En yes, dit item zal écht worden uitgezonden in het tv-programma! 

 

IMG_3022.JPG

Week 3 - Influencer Marketing & Branded Content

Na een topper van een studiereis in Londen en een herfstvakantie, starten we fris en fruitig met de derde week van deze minor. Deze week staat in het teken van hoe je de target audience naar jouw base krijgt (denk: social media, influencers). In een zeer interessant college over Influencer Marketing van Judith van der Rijt van COOPR worden tools gegeven wie en hoe je influencers kunt bereiken. 

 


Week 4 - And The Winner Is.. !

Deze week hebben we een tof gastcollege van Shelley Barendregt van #fitgirlcode. Want als alles dan staat, je een mooie base hebt ontwikkeld en je social én offline media op orde zijn: hoe kun je dan geld verdienen met content? 

De laatste week van elk blok zijn de studenten ruimschoots aan zet. Na de hoorcolleges, gastcolleges en werkcolleges is het tijd om alle vergaarde theorie in de praktijk te brengen. Na een laatste college over hoe je een verdienmodel kunt koppelen aan content, geven de studenten deze week een masterclass over de brand related hashtag die ze hebben onderzocht. Daarnaast vinden dé pitches plaats voor de Spaces Hofplein, met als grote winnaars: Bloodbank PR & GRLPWR! 

IMG_3529.jpg

Spaces &
Bloodbank PR

IMG_3543.JPG

Spaces &
GRLPWR